kalender
nieuws
contact
Info Koor

Koor 'Die Boose'

Onder impuls van Herman Roelstraete werd in 1961 het koor "Die Boose" opgericht met als dirigent Herman De Backer. Aanvankelijk zong het koor vooral bewerkingen van Vlaamse volksliederen. Door talrijke tournees en uitwisselingen met buitenlandse groepen werd een internationaal koorrepertorium opgebouwd.

Eind 1980 werd Roos Devos dirigent. Geleidelijk werd het repertoire uitgebreid met klassieke koorliteratuur, zowel profaan als religieus. Ook het streven naar kwaliteit kreeg een nieuwe impuls. Het koor promoveerde in 1986 naar de afdeling uitmuntendheid in de provinciale wedstrijd.

Meestal zingt het koor kleine koorwerkjes, weliswaar vaak pareltjes uit de koorliteratuur. Het genre is dan heel gevarieerd: van klassiek tot bewerkingen van volksmuziek en lichte muziek. Enkele keren bracht het koor ook grotere werken met begeleiding zoals de Zigeunerlieder van J. Brahms, Die sieben letzten Worte van J.Haydn, Missa di Requiem van F.J. Krafft, A Ceremony of Carols van B. Britten en Gloria van Vivaldi.

Waar & wanneer?

Het koor repeteert op woensdag van 20u15 tot 22u15 in Parochiaal Centrum ’t Kartouchke te Izegem (Emelgem), Ingelmunstersestraat 8.
Nu even on hold ...

 

Dirigent Roos Devos

Roos Devos studeerde aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Gent en behaalde de eerste prijzen notenleer, muziekpedagogie, harmonie en de eerste prijs koordirectie bij Prof. Michaël Scheck. Bij Hilde Coppé aan de academie te Roeselare behaalde ze een diploma solozang.

Roos heeft een grote passie voor koormuziek. Naast Die Boose dirigeerde ze lange tijd de kinderkoren, jeugdkoor en het volwassenenkoor van de academie te Roeselare. In haar werk met amateurkoren probeert ze bijzondere aandacht te schenken aan stemvorming. Ook als koorzanger is ze actief en regelmatig zingt ze mee op koorweekends onder leiding van buitenlandse dirigenten.

Kalender Koor
Die Boose

Danspunt Rendez-vous

30 oktober 2021
Leuven, Provinciehuis
Dit jaar organiseert Danspunt op 30 oktober in het Provinciehuis van Leuven een hele dag ideeën uitwisselen en samen dansen. Inschrijven en detailinfo kan via RENDEZ-VOUS voor volksdansers | Danspunt.
Je kan dit jaar kiezen uit twee sessies die over de hele dag lopen OF één van de twee voormiddagsessies en een gezamenlijk danssessie in de namiddag.

Sessies die de volledige dag duren
1. Samenspeelsessie muziek (Gabriel Lenoir)
De muzieksessie dit jaar wordt geleid door Gabriel Lenoir. Gabriel is violist en speelt onder andere bij Shillelagh, de groep die de muziek inspeelde voor het project ‘Covidproof dansen’. Naast muzikant is Gabriel ook danser, gespecialiseerd in dansen uit Frans-Vlaanderen. Voor Rendez-Vous zal Gabriel werken rond enkele melodieën van het covidproof dansproject. Hij zal focussen op het maken van tweede stemmen en ritmisch begeleiden van melodieën.
Een samenspeelsessie voor alle instrumenten! Het repertoire wordt op voorhand besproken en doorgestuurd.
2. Creatie volksdansen (Annette Truijens-Thodé)
Onder leiding van Annette Truijens-Thodé ga je vanuit volksdansmateriaal aan de slag om tot een eigen nieuwe covidproof dans te komen. We onderzoeken deze dag hoe je met bestaande volksdanselementen tot nieuwe vormen komt. Klein en groot, net zover als jij wilt gaan.
Hoe begin je aan het creëren van een dans? Hoe kan je je dansgroep daarin betrekken? Hoe maak je een aantrekkelijke choreografie waarbij aandacht is voor voldoende variatie? Een boeiende workshop waar je met veel ideeën huiswaarts zal keren.
Aan het einde van de dag zullen we onze reis en vondsten delen met de andere deelnemers.
Annette Truijens-Thodé is de voorzitter van deDansPunt., de tegenhanger van Danspunt in Brabant, Nederland. Ze heeft meer dan 30 jaar ervaring als dansdocente, choreograaf, organisator en volksdanser.
Opgelet, deze sessie duurt een hele dag. Er zijn 12 plaatsen, snel inschrijven is de boodschap!
 
OF
 
Voormiddagsessies
3. Erfgoedcellen– inspiratiesessie met praktijkvoorbeelden (Gregory Vercauteren en Cor Vanistendael)
Volksdans versus erfgoedcellen? Ontdek hoe je als dansgroep een meerwaarde kan bieden aan de activiteiten van (een) erfgoedcel(len). Tijdens deze sessie verkennen we de mogelijkheden, krijg je enkele praktijkvoorbeelden voorgeschoteld en wordt de werking van erfgoedcellen uit de doekjes gedaan.
Cor Vanistendael werkt voor Erfgoed Noorderkempen waar hij over de jaren heen regelmatig projecten ondersteunde rond volksdans en gildedans. Hij geeft een overzicht van de mogelijkheden die een plaatselijke erfgoedcel kan bieden aan volksdansers om hun projecten en initiatieven te ondersteunen met geld, advies en andere middelen.
Gregory Vercauteren licht toe wat erfgoedcellen zijn, wat ze doen en wat ze kunnen betekenen voor jouw vereniging. Gregory Vercauteren werkt voor FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed. Daar is hij het aanspreekpunt voor de 27 erfgoedcellen in Vlaanderen en Brussel.
4. Hoe verder na Corona?
De coronaperiode is helemaal niet evident geweest voor veel dansers, (dans)groepen, vrijwilligers en liefhebbers van volksdansgroepen. Afgelopen maanden kregen we veel vragen binnen over hoe je nu verder kan als groep, hoe je dansers (opnieuw) kan aanwerven, hoe je je werking terug nieuw leven in kan blazen.
Deze vragen laten we graag beantwoorden door Marjan Blockland van Kwadraet. Zij ontwikkelde een vorming over de werking en (her)opstart van (vrijwilligers)groepen na corona. De sessie vertrekt deels vanuit de deelnemers zelf maar wordt gestuurd door Marjan. We staan stil bij wat deze periode ons gebracht heeft. Hoe kunnen we hieruit leren? Wat hebben we nodig om samen de draad weer op te pikken? Wat zal ons energie en inspiratie geven om als dansgroep weer aan de slag te gaan?
Opgelet, het maximumaantal deelnemers voor deze sessie bedraagt 16 personen.
 
In de namiddag worden traditiegetrouw de dansschoenen aangetrokken. Dit jaar worden enkele dansen uit de covidproof dansvideoreeks onder de loep genomen, afgewisseld met andere dansen. Verwacht je aan traditionele dansen maar ook nieuwe dansen. Ideaal om je repertoire wat bij te spijkeren!  Laat je niet afschrikken door de titel ‘covidproof’ dansen, niemand houd je tegen om hier en daar wat meer contact met je mededansers te maken dan oorspronkelijk voorzien
Die Boose

65 jaar die boose - Jubileummaaltijd

21 november 2021
Ingelmunster, Handelsstraat 15, Restaurant Goed Ter Couteren
Gezellig samenzijn voor leden en partners naar aanleiding van 65 jaar die boose.